субота, 18. август 2018.

Вечерас је Панигир у...



Вечерас је панигир у манастиру Кутлумуш, Пантократор и на врху Атоса у параклису Велике Лавре.

Од јуче се монаси и поклоници полако пењу ка врху Атоса. Обично сви ноће у келији Панагија на 1500 метара надморске висине. Данас поподне ће кренути литија од Панагије ка самом врху, 2033 метара надморске висине, где ће одмах отпочети свеноћно бденије. Након литургије поново се силази на 1500 метара, где испред келије Панагија братија Велике Лавре припрема славску рибу за све присутне.

Манастир Кутлумуш је шести по светогорској хијерархији, док је Пантократор седми.


Преображење Господње слави и хиландарска келија Патерица.


По предању, Свети Сава је по оснивању манастира Хиландара, прво купио келију Преображења Господњег, која је од времена Светога Саве познатија по називу Патерица. По том истом предању, из келије Патерица је градио и Посницу Светога Саве у Кареји у којој се и подвизавао и у њој саставио Карејски типик који је постао образац пустињачког живота код српских монаха. Патерица је у то време имала статус малог манастира, (монидрио грч. μονύδριον), али је била у саставу Хиландара.У келији Патерица свети Сава је оставио игумански штап Светог Саве Освећеног по којем је и добио име, а по том игуманском штапу се келија највероватније и зове Патерица (од грчке речи патер што значи отац). Патерица има сугуби (двоструки) благослов двојице великих светаца, светог Саве Освећеног и Светог Саве I архиепископа Српског. У њој сада живе: јеромонах Доситеј (који је одговоран за келију Патерица) и монах Козма Чех.

Поред Патерице и Поснице (Типикарнице), Свети Сава је у Кареји подигао и келију Св. Јована Златоустог и Св. Јована Претече, а од Прота је добио келију Св. Николаја (Буразери).

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.