петак, 14. август 2020.

Монах Сава Хиландарац (1908 - 14. август, 1989)



На данашњи дан пре 30 година упокојио се хиландарски монах Сава. Отац Сава, родом из Босне, имао је два сина и ћерку. Синови су постали свештеници, док је ћерка заједно са мајком отишла у манастир. Недуго после њих (1971) и отац породице је отишао у Хиландар, где је постао монах Сава (1973).

У Хиландару је обављао послушање столара. Након дугих богослужења, током којих је углавном стајао, није одлазио на одмор већ у радионицу на послушање. Од када је ушао у Хиландар, никада више није излазио у свет. Једном је његова ћерка дошла у Уранополис. Кренула је туристичким бродом који опловљава око Свете Горе. Постоји обичај да брод стане у правцу неког од манастирских пристаништа. Тада би монаси из манастира доносили мошти на поклоњење путницима брода. Отац Сава је био замољен да крене таквим чамцом како би га видела његова ћерка. Послушао је и кренуо, међутим чим је опазио да га је ћерка видела са брода, замолио је да окрену чамац назад уз образложење: "ето, видела ме је." Избегавао је разговоре, причао је само када је то неопходно. 

Почетком 1987. разболео се од запаљења плућа. Није желео да иде код лекара, боловао је пуне две године. Поразила га је вест да му је ћерка напустила манастир и отишла назад у свет. Убрзо се упокојио.

Негде, 2002. године откопан је гроб монаха Саве, извађене су његове кости боје ћилибара.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.