четвртак, 21. јун 2018.

Устоличење нове Епистасије

чланови нове Епистасије

У складу са Уставом Свете Горе, сваког 1. јуна (по старом календару) у Протату се врши смена Свештене Епистасије (извршне власти) Свете Горе. Досадашњу Епистасију на челу са Протоепистатом (Прот) из Ивирона, налсеђује Епистасија предвођена Хиландаром.

Сам чин инаугурације обавља епитропија (намесништво) Свештене Општине (скупштине) Свете Горе. Где патерицу (штап) као главно обележје протовог старешинства новом Проту предаје антипросоп Велике Лавре, као најстаријег тј. првог манастира по светогорској хијерархији. Прот добија и три напрсна крста која носи, без обзира да ли је он клирик (јеромонах) или не. Епитропија предаје Проту и печат Свете Горе који је састављен из четири дела, тако да Прот даје сваком од чланова Епистасије по један задржавајући један део и сам.

До 1. јуна 2019. године, Прот ће бити архимандрит Стефан Хиландарац, са Епистатима: јеромонах Павле Ксиропотамски, монах Никодим Светопавловски, јеромонах Пајсије Григоријатски. Сви који буду посетили Свету Гору у овом периоду имаће њихове потписе на својој дозволи за улазак (диамонитирион).

Старац Стефан Хиландарац је био Прот и у претхоне четири хиландарске Епистасије. Својим петим мандатом отац Стефан је један од ретких монаха у историји Свете Горе који је оволико пута обављао послушање Прота.

Свечаној инаугурацији присуствовао је политички гувернер Свете Горе г. Аристос Кашмироглу као и представници војске и полиције Грчке.








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.