среда, 27. јун 2018.

Невреме није угрозило ХиландарСнажно невреме, праћено јаком кишом и грмљавином, захватило је јуче, 26.06.2018, Манастир Хиландар који том приликом није био угрожен, нити оштећен. Услед обилних падавина које су трајале од 13.30 до 17 часова, на манастирском имању настали су велики бујични потоци.  Посебно је набујао хиландарски поток који је већи део године потпуно сув. Вода се разлила на више места и на кратко прекинула пут до мора, које је удаљено око 2,5 км од манастира. На том потезу се налазе Пирг Краља Милутина из 14. века, економија, виноград, винарија и стари манастир Светог Василија, који нису претрпели никакву штету.

Највећа штета је причињена путевима. На Светој Гори, као и у околини Хиландара, путеви су земљани и често се дешава да их киша делимично оштећује, па чак и на неко време учини непроходним. Последњих година је доста уложено у обнову и проширење противпожарних и саобраћајних путева на имању Хиландара, тако да су одводни канали који се редовно одржавају, у знатној мери допринели очувању саобраћајница. Одмах након првог удара бујице, део манастирске механизације је упослен на поправци штете на путевима.

Сам Хиландар ни у једном тренутку није био угрожен, нити је дошло до продора воде у манастир. Јучерашње невреме је појава која се готово редовно понавља у правилним размацима од десетак година и типична је за тај део Грчке. Последња велика непогода ове врсте десила се 2007.  Деведесетих година прошлог века такође је забележено снажно невреме након кога је израђен додатни насип са јужне стране манастирског утврђења.

У току данашњег дана, иако још има падавина, гости редовно пристижу у манастир и живот се одвија нормално. У току су припреме за свечано прослављање сутрашњег великог празника Видовдана.Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.