понедељак, 7. мај 2018.

Архиепископ кипарски стигао на Свету Гору


Његово Блаженство Архиепископ Нове Јустинијане и целог Кипра Г. Хрисостом стигао је на Свету Гору.

Поглавара древне хришћанске цркве је у луци Дафни по светогорској традицији дочекала делегација свештене Општине предвођена антипросопима Ксиропотама и Симонопетре (манастири који територијом излазе на ову луку). Заједно са њима у Дафнију је Архиепископа дочекао и политички гувернер г. Кашмироглу.

У Кареји је на тргу госта дочекао Прот Свете Горе са члановима Епистасије (Владе Свете Горе). Док су по устаљеном обичају антипросопи (манастирски представници у скупштини Свете Горе) госта дочекали на стази испред Протата. У Протату је служена свечана доксологија, након које је Прот пожелео добродошлицу Архиепископу Хрисостому који је дошао на Свету Гору по први пут од свог устоличења. Архиепископ је након своје узвратне беседе даривао кандило израђено на Кипру од сребра и злата, наменивши га за испред чудотворне иконе достојно јест. Такође, Архиепископ је даривао и све антипросопе и гувернера.

Након Кареје, његово Блаженство је посетио ивиронску келију Свете Ане у којој се подвизава његов пријатељ и сродник јеромонах Антипа, светогорски појац.

У поподневним сатима Архиепископ се упутио у манастир Ивирон, где ће и ноћити.

У пратњи Архиепископа кипарског налазе се Митрополит пафски Георгије, јерођакон Трифилије Онисифор и два лаика.






































извор: Ромфеа и Амен

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.