петак, 07. мај 2021.

Данас слави хиландарски метох Каково


Последњи хиландарски живи метох ван Свете Горе је метох Мило, Арсеница или како је општепознат Каково. На овом метоху параклис је посвећен Источном петку тј. Пресветој Богородици Живоносном источнику. 


На око 5 километара северно од Јерисоса, налази се метох манастира Мило Арсеница или познатији као Каково са црквом посвећеној Богородици Живоносном Источнику. Имање се у поседу манастира први пут помиње почетком 16 века у турским документима.  На просторима Халкидикијa манастир Хиландар је имао значајне поседе још у средњем веку. Величина ових поседа, богатим шумом, пашњацима, маслињацима и виноградима варирала је током векова од 10.500 до 1.800 хектара, колико има данас, и то пре свега купопродајним радњама али и заузимањем од стране суседа или избеглица из Мале Азије крајем Првог светског рата и због експропријације од стране Грчке државе. У саставу метоха се налази планина висине 710 метара, покривена кестеновом шумом и један мањи део који је обрадиво земљиште.

Данас Каково поседује комплетну пилану и столарску радионицу са савременим машинама за израду грађе, столарије и намештаја преко потребну за обнову Хиландара након пожара 2004. године.

У склопу комплекса метоха налази се и предивно вештачко језеро у којем се гаји шаранска риба за потребе манастира.

Некада су на метоху Мило, Арсеница биле манастирске воденице те отуда и то име метоха што у преводу значи воденица. На месту старе воденице 1959. године архимандрит отац Никанор предузео је изградњу цркве коју је посветио Богородици Живоносном Источнику (Источни Петак) што се као слава метоха празнује у први петак по Васкрсу. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.