среда, 28. фебруар 2018.

Признање „Златна мистрија“ проф. др Ненаду Шекуларцу за пројекат у ХиландаруНа свечаности поводом обележавања јубилеја 60. година Друштва конзерватора Србије, одржаној на Дан Друштва конзерватора Србије и  Дан заштите споменика културе, 22. фебруара 2018. у Свечаној сали Народне библиотеке Србије, у Београду, уручене су награде и признања Друштва конзерватора Србије. Том приликом награда „Златна мистријаʺ Секције архитеката Друштва конзерватора Србије из Фонда проф. арх. Милорада Димитријевића, додељена је архитекти др. Ненаду Шекуларцу, ванредном професору Архитектонског факултета Универзитета у Београду за свеобухватан и успешно изведен истраживачко-аналитички, методолошки и пројектантски поступак у решавању статичко-конструктивних проблема на реализацији санације и реконструкције Камбанског пирга – Звонаре у манастиру Хиландар.

У образложењу Предлагач и Комисија за доделу награде наводe:

„… Овој сложеној реконструкцији и санацији пирга морала је претходити израда заштитне конструкције изнад Камбанског пирга и подизање скеле за извођење радова, која је представљала посебан пројектантски изазов, имајући у виду положај и висину пирга, а који је изузетном суптилношћу решио и пратио током извођења проф. Ненад Шекуларац.

Имајући у виду комплексност решавања статичко-конструктивних проблема и спроведених радова на реализацији санације кровних конструкција и укупног Пројекта реконструкције Камбанског пирга и свих спроведених радова на обнови манастира Хиландара, те дугогодишњу сарадњу са проф. Шекуларцем у раду на споменицима културе од изузетног значаја за Републику Србију, али и чињеницу да је његова посвећеност у раду на споменицима културе истински наставак мисије коју је започео проф. Милорад Димитријевић, награду Златна мистрија Секције архитеката Друштва конзерватора Србије из Фонда проф. арх. Милорада Димитријевића у 2018. години додељује архитекти др. Ненаду Шекуларцу…ʺ.


Награда „Златна мистријаʺ установљена је на састанку секције архитеката Друштва конзерватора Србије одржаном у Жичи 8. маја 1986. године из фонда оснивача арх. Милорада Димитријевића, професора Архитектонског факултета Универзитета у Београду и додељује се за успешно остварен један архитектонски подухват у области заштите споменика културе. Награда се додељује у виду симбола-копије средњовековне мистрије из манастира Градац (XIII век) на каменом постољу и дипломе. Подухват подразумева: конзервацију, делимичну или потпуну обнову споменичке целине или једног њеног заокруженог дела, савремену презентацију, ревитализацију или примерену интерполацију у историјским целинама и амбијентима. Узимају се у обзир и узорно конципирани и вођени истраживачки подухвати чији су исходи значајно допринели и проширили сазнања о градитељском наслеђу.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.