понедељак, 19. фебруар 2018.

Светогорски типик за први дан ПостаУ неким обитељима првог дана поста изоставља се полуноћница.

Црквењак између царских двери и полијелеја поставља налоњ за читање катизми. Током читавог поста, катизме се читају са овог налоња. Молитву на крају јутрења „Небесни Царе...” чита игуман или ко други од старијих монаха. На великом повечерију само је једна старачка[1] молитва „Владико Боже...”.

У прва два дана поста братија не узима ништа од хране нити од пића, тако не узима ни антидор нити освећену воду. Такође, се избегавају сусрети и било какви разговори међусобно.

Пази: Само у понедељак прве недеље поста клепа се за јутарње правило сат касније. За јутрење и вечерње током поста не удара се у железна била, осим у суботу другу, трећу и четврту поста на јутрењу и у четвртак Андрејевог канона. Током поста, за почетак часова црквењак удара у свакодневно дрвено било и то за почетак трећег часа удара три пута, за почетак шестог, шест пута и за почетак деветог, девет пута. За почетак Великог повечерија, удара у свакодневно дрвено било три пута по дванаест удараца. Док петком вече, за почетак Малог повечерија, удара у мало клепало обилазећи око храма, без заустављања.

[1] Молитва коју из почасти чита неко од Стараца, старијих монаха или гостију.

из књиге: Светогорски богослужбени устав - Онуфрије Хиландарац

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.