четвртак, 08. фебруар 2018.

Опело и сахрана јеромонаха Кирила ХиландарцаУ Господу уснули јеромонах Кирило Хиландарац сахрањен је у Светој царској српској лаври Хиландару, дан након упокојења, у среду 07.02.2018, на празник Светог Григорија Богослова. Тако су два Богослова, Јован на чији дан се родио и Григорије на чији спомен је сахрањен, положили своје благослове на омаленог растом духовног горостаса, оца Кирила. Његово богословље је био његов живот, сведочење увек и на сваком месту, поучавање, неуморно исповедање и богослужење.


Према светогорској традицији када се неко од братије упокоји, онда се откопава гроб сабрата који је најдуже у гробљу. Извађене кости се најпре перу уљем и вином, на лобању се исписује његово име, а затим се преноси у заједничку костурницу. У тај гроб се полаже новопрестављени сабрат.

Припрема гроба:
Опело и сахрана:„Господе, молимо ти се, усели га у места светла, у места свежине, у места одмора, одакле одбеже свака мука, жалост и уздисање, где гледање Лица Твога весели све од века свете Твоје. Даруј му Царство Твоје и учешће у неисказаним и вечним Твојим добрима, и наслађивање у Твом бесконачном и блаженом животу. Јер си Ти живот и васкрсење и покој уснулих слугу Твојих, Христе, Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и Пресветим, и Благим, и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.“

фото: монах Милутин Хиландарац
текст: ХиландарНема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.