среда, 21. фебруар 2018.

Одржана седница Комисије за Хиландар – одобрен буџет за 2018.



На седници Комисије за Хиландар одржаној 07.02.2018. у Министарству културе и информисања усвојен је извештај о извршеним радовима у 2017. години, као и план рада за 2018.годину.

Комисија је разматрала и досадашњи напредак обнове манастира са освртом на квалитет радова и задате рокове. Министарство културе и информисања је за 2018. годину издвојило 80 милиона динара за обнову манастира Хиландар који представља српско културно наслеђе од непроцењиве вредности. Издвојена сума је за десет милиона динара виша у односу на претходну годину.

Планом рада у 2018. години предвиђени су наставак радова на обнови Белог конака, радови на југозападној страни односно реконструкција Трпезарије с кухињом, као и реконструкција Дохије и Игуменарије с параклисом.

Чланови Комисије су констатовали да обнова, санација и конструктивно ојачање објекта Трпезарије са кухињом и другим повезаним просторијама уз максимално очување и конзервацију сачуваних архитектонских и других елемената на објекту односно реконструкцијом недостајућих, представља  изузетно сложен, али и свеобухватан подухват.

Установљено је да ће сликарско-конзерваторским радовима моћи да се приступи након завршетка архитектонских радова на Трпезарији.

Поред министра културе и информисања Владана Вукосављевића као председавајућег, седници су присуствовали чланови Комисије: Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе и заменик председника, проф. др Владета Јанковић, Димитрије Стефановић, САНУ, проф. др Зоран Ракић с Филозофског факултета у Београду, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара, Владимир Тријић из Народне библиотека Србије, проф. др Мирко Ковачевић, архитекта, Драгољуб Тодоровић, архитекта, Владимир Булајић, сликар, Републички завод за заштиту споменика културе Београд, Светислав Николић, доцент Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.