недеља, 14. јул 2019.

Игуман Методије на Петровдан служио у Њујорку



Прослава празника Св. апостола Петра и Павла за српску православну заједницу у Њујорку имала је ове године посебну духовну димензију. Са благословом и уз гостопримство Његовог Преосвештенства епископа источноамеричког г.г. Иринеја, игуман Свете царске српске лавре Високопреподобни архимандрит Методије, саслуживао је на Светој архијерејског литургији, доносећи у Њујорк благослов Свете Горе и Свете лавре Немањића.

Литургија је служена у грчкој цркви Светог Елефтерија, у којој српска заједница служи након разорног пожара у Саборној цркви Светог Саве у мају 2016.

Владика  Иринеј је посету игумана описао као велики благослов Свете Горе и светосавске лавре Хиландара српској цркви у Америци и свима православнима. Он је додао да је Хиландар извор нашег духовног и културног идентитета. Светогорски опит поколења српских монаха из хиландарске обитељи, од Светог Саве до данашњих дана, водио је и надограђивао особено искуство православног живота нашег народа и уткан је у наше биће и нашу културу.

Игуман Хиландара се захвалио на гостопримству. Беседећи, о. Методије је истакао да је Хиландар пре свега манастир и служи вековима свом првом задатку – да се у њему људи из нашег народа предају монашком животу. Међутим, од почетка му припада да негује и пожртвовану љубав према свом народу и отаџбини.

Њујоршку српску заједницу и Хиландар везује и искуство страдања светиње у ватреној стихији. Њујоршки Срби сабрани у Саборној цркви Светог Саве организовали су се да помогну Хиландар, а затим је и та историјска катедрала погођена великим разарањем. Сада су оба духовна центра у процесу обнове. Тај подвиг није лак ни једноставан али са изградњом светиња изграђује се и наш карактер, наше заједнице и наша веза са њима. Игуман Методије је пожелео успех у окончању овог подухвата и цркви Светог Саве и Хиландару, успех који ће донети многе нове дарове за будућност.

Претходно, 10.07.2019. игуман Хиландара је, заједно са старешином храма протојерејем-ставрофором Живојином Јаковљевићем, обишао Саборну цркву Светог Саве и упознао се са током обнове.








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.