недеља, 24. јун 2018.

Прот Стефан Хиландарац



Хиландарски архимандрит Стефан (Бранковић), у братству тренутно са најдужим хиландарским стажом, ове године је пети пут преузео дужност Протоепистата тј Прота Свете Горе. 

У првом мандату 1998/99. Света Гора је обележила хиљадугодишњицу манастира Ксенофонта. А мандат ће остати упамћен и по томе што је на предлог Прота читава Свештена Општина на челу са Протом посетила Србију током НАТО бомбардовања, како би исказали солидарност са српским народом. Том приликом светогорци су донели новчану помоћ Српској Цркви. Потребно је знати да су овакви изласци Прота са Свете Горе реткост, јер да би Прот напустио Кареју потребно је да у његовој пратњи буде апсолутна већина Свештене Општине (скупштина Свете Горе), како би Прот у било ком тренутку могао одржати седницу светогорске управе, уколико је то потребно. Стога Протоепистати ретко тј у изузетним случајевима напуштају саму Кареју, у којој и бораве манастирски антипросопи (посланици).

Током другог мандата 2003/04. Хиландар је страдао у великом пожару, том прилико Прот је посетио свој манастир у коме му је изгорела келија.

1998. године



Прот са антипросопима и академиком Г. Суботићем на Бранковом мосту током НАТО бомбардовања

2003. год
Васкрс у Протату

2008. год

2013. год


са Александријским Патријархом
са Цариградским Патријархом


 
2018. год.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.